søndag den 7. februar 2016

DEN FØRSTE GANG

Når vi taler om "første gang", tænker de fleste på den første gang, de har en seksuel oplevelse med en anden end sig selv.

Første gang har stor betydning for nogle, og mindre betydning for andre. Første gang er begyndelsen på noget, der er vigtigt for de fleste - nemlig et sexliv med andre.

Mange unge tænker over deres første gang: Hvornår kommer den? Hvem bliver den med? Kan jeg finde ud af det?

Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår man får eller har haft sin første gang. Man skal bare huske på at der ikke er noget som er rigtigt, eller forkert. Nogle har deres første gang, når de er 13 år, mens andre har når de er 20 år.




Spændt eller nervøs
Nogle glæder sig og kan ikke vente med at komme i gang med at have sex. Mens andre er nervøse for, om de kan finde ud af det. Hos mange vil der være både nervøsitet, og glæde på samme tid.

Tit kan det hjælpe at fortælle den anden, hvis du er nervøs, så fortæller du på samme tid, at du har følelser i det. Hvis man er i tvivl om man er klar til sin første gang, kan tvivlen måske vise at man nok ikke er helt klar, fordi man ikke føler sig tryg nok.
Det er kun dig selv, de kan mærke om du er klar.


At tale sammen er en god idé
Det kan være en god idé at tale med sin partner om, hvad der er dejligt og frækt, og hvad man ikke bryder sig om.

Det er forskligt fra person til person, hvad man bryder sig om eller gerne vil prøve af sex, og hverken en selv eller ens partner er tankelæsere.

Det er også en god idé at tale om, hvilken form for prævention (beskyttelse) i eventuelt skal bruge, inden man begynder at have sex. Det glæder uanset om du har sex med personer af dit eget køn, eller af det modsatte køn.


Husk prævention
Hvis i begge ikke har været i kontakt med andre kønsdele før, kan man ikke være smittet med sexsygdomme, og kan derfor heller ikke smitte hinanden.

Undtagelsen er herpes, der kan smitte ved kys og/eller almindelig berøring, som mange smittede har som forkølelsessår på munden engang i mellem.

Men det er altid en god idé at beskytte sig mod sexsygdomme.

Hvis en pige og en dreng skal have samleje i skeden, er det desuden god idé at beskytte sig  mod graviditet. Man kan nemlig også blive gravid første gang en dreng og en pige har sameleje i skeden.


Mødomsmyter
Der er mange historier om, at det kan gøre meget ondt på en pige første gang hun skal have en pik, dildo, fingre eller andet op i skeden?
Vi ved dog, at mange piger slet ikke har en mødom, som kan gennembrydes.
Hos mange piger gør det hverken ondt eller bløder. Og hvis det gør ondt, er det nok mest fordi pigen spænder i sin bækkenbund.


Fakta:
- Knap 10% har endnu ikke haft deres første gang, når de fylder 24 år.

- Omkring hvaldelen ad danske unge har prøvet at havd sex første gang, når de er cirka 16 år.

- Viste du at over halvdelen af 16-18-årige laver en aftale om at bruge prævention, inden de har sex første gang.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar